Tip bij videocalls

Een goede videocall beleven hoeft niet moeilijk te zijn. Hier vind je wat tips om je ervaring simpel te verbeteren. Klik op een item voor meer uitleg.

1. Internetverbinding

 1. Gebruik een bekabelde verbinding
  De stabiliteit van je internetverbinding is erg belangrijk voor videogesprekken. WiFi zorgt voor vertraging, kan overbelast raken en pikt interferentie op. Voor de best mogelijke ervaring, vermijd wifi en sluit een Ethernet-kabel aan tussen je computer en je router.
 2. Zorg dat je snelheid hoger is dan >3 Mbps
  De uploadsnelheid is van invloed op hoe duidelijk andere mensen je kunnen zien en horen. Als je uploadsnelheid te laag is, schakel je je camera uit en ga je alleen naar audio om bandbreedte te besparen.
  Doe een speedtest

2. Audio

 1. Gebruik een headset of een high quality microfoon
  Audiokwaliteit is de tweede belangrijkste factor, na de kwaliteit van de internetverbinding. Gebruik een headset (hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon) of hoogwaardige microfoon om ervoor te zorgen dat je stem duidelijk te horen is. Onderzoek heeft aangetoond dat presentatoren met audio van hogere kwaliteit als slimmer en sympathieker worden ervaren.
  Hier zijn wat aanbevelingen
 2. Gebruik een bedrade koptelefoon of speakers
  Draadloos (vooral Bluetooth-hoofdtelefoons, inclusief AirPods]) verlengen de tijd die het kost om de actieve spreker te horen en erop te reageren. Deze extra vertraging maakt het voor iedereen moeilijker om te weten wanneer het hun kans is om te spreken. Gebruik een bedraad apparaat om ervoor te zorgen dat iedereen een goede gesprekservaring heeft.

3. Camera

 1. Plaats je camera op ooghoogte
  Zet je laptop rechtop of laat je monitor zakken, zodat je camera zich op ooghoogte bevindt. Door de camera op ooghoogte te plaatsen, kunnen mensen je gezicht in een natuurlijke hoek zien en kijken ze niet op je neus of voorhoofd.
 2. Zorg dat je bovenlichaam zichtbaar is
  Plaats je hoofd naar de bovenkant van het frame zodat je bovenlichaam zichtbaar is. Hoewel het exacte aantal nog ter discussie staat, is een groot percentage van de informatie die in een gesprek wordt overgebracht non-verbaal - zaken als gezichtsuitdrukkingen, handbewegingen en lichaamshouding. Je vermogen om gevoelens te tonen en te begrijpen wordt ernstig beïnvloed wanneer als je deze niet kunt zien :-)
 3. Houd een armlengte afstand van je camera
  Oogcontact is ongelooflijk belangrijk om anderen te laten zien dat je betrokken bent en oplet.  Als je een kleine stap terug doet van de camera, wordt de hoek tussen de ogen en de camera kleiner, waardoor het lijkt alsof je oogcontact maakt.

4. Omgeving

 1. Zorg dat je gezicht goed verlicht is
  Een goed verlicht gezicht maakt het voor anderen gemakkelijker om je gezichtsuitdrukkingen te lezen. Goede belichting voorkomt ook dat je video er korrelig uitziet.
 2. Voorkom een afleidende achtergrond en visuele rommel
  De focus moet op jou liggen, niet op wat er achter je gebeurt. Vermijd op dezelfde manier de zon of andere heldere lichtbronnen achter je te plaatsen.

5. Video

 1. Schakel zelfweergave uit
  Langdurig naar jezelf staren: daar word je moe van. Je kunt dit voorkomen door zelfweergave uit te schakelen of door deze naar de hoek van het beeldscherm te verplaatsen. Hier is hoe je het uitschakelt in Zoom en WebEx.
 2. Pas het formaat van je videovenster aan
  Pas het formaat van je videovenster aan zodat het slechts het bovenste derde deel van je scherm beslaat. Vergelijkbaar met het houden van een armlengte van je camera, door je videovenster naar de bovenkant van je monitor te bewegen, wordt de hoek tussen de ogen en de camera verkleind, waardoor je gemakkelijker oogcontact kunt maken. Als je naar grotere gezichten kijkt, weet je brein ook dat je een meer intiem gesprek voert. Door het videoformaat te verkleinen, kunnen je hersenen zich een beetje ontspannen.
Er zijn momenteel geen meldingen of storingen bekend.
Kunnen we ergens mee helpen?
Hoi! Je kunt ons hier snel een vraag stellen of berichtje sturen. Je kunt altijd mailen en tijdens onze openingstijden kun je altijd even bellen.
Bericht*